Просто книга или лична провокация


Защо е нужно да четем?
Това е въпрос, измъчващ не е един човек, предпочитащ бързата порция видео материали пред дългото и „губещо време“ разлистване на книгата.
Лично аз също бях в подобно положение преди време и започнах да чета книги много късно – едва след като завърших университет. Съвсем иронично прескачах задължителната литература в училище, под предтекст, че ми е скучно, че това което пише е много старо, че не го разбирам, че аз съм над тези неща и … имам толкова други по-важни неща за вършене. Четях литературните анализи и добавях по нещо малко от себе си, колкото да не си личи, че е взаимствано от друг и така „развивах“ теми по литература… Представете си – използвах чуждите впечатления, чуждото въображение, чуждото мнение, за да създам свое… И смятах, че съм надхитрила системата!
Да, ама не!
Възпитанието от родителите ни е основополагащо, но до определено време. После излизаме на улицата, в училище, срещаме различни личности и вече сами трябва да изберем с какви хора да бъдем, чий пример да следваме, по чий акъл да вървим и кого да избягваме.
Четенето ни помага да си изградим личностни качества, които няма как да си набавим по друг начин. Задаваме си въпроси, чийто отговори намираме сред написаното в страниците, а не плоското обяснение на повечето хора „Ами защото това е така!“.
На въпросът „Защо е нужно да четем? аз бих отговорила: „А защо не?“
Попадали ли сте в компания на хора, които обсъждат различни заглавия, автори, жанрове с такъв ентусиазъм, точно като други „зомбита“, които цяло денонощие играят четворка белот? Е, няма как да се включим в подобни разговори, ако не сме наясно за какво говорят. Няма да разберем хумора им, няма да разберем забележките им, цитатите им. Животът си ни поставя на мястото рано или късно.
Е, това за мен си беше провокация, която приех твърде лично.
Идва момент, в който започваме да се питаме – абе какво толкова му харесват на тоя Стайнбек или Оскар Уайлд, примерно. Преравяме какво са създали, преглеждаме анотациите по книгите и със сигурност нещо ни грабва интереса.
Така е много лесно – помисляме какви са интересите ни в момента, избираме си книга и просто си я прочитаме. След това още една и още една.
По този начин си изграждаме вкус, изграждаме си мнение, гледна точка. С някои неща се съгласяваме, други не одобряваме, но хубавото е, че всичко това е изцяло лична територия – не правим нищо насила, никой не ни притиска да се съгласим с неговото мнение, никой не ни се сърди, че му противоречим. И така… започвамe да мислим самостоятелно 🙂

Аз лично, като човек тепърва навлизащ в морето от мисли, изразени чрез думи, чета всякакви интересни истории, увлекателни, завладяващи, сълзливи, ако щете. Споделям прочетеното с някой, който е на подобна вълна или си записвам цитати, които са ми допаднали. Това е един от начините, чрез които за момент буквално забравям къде съм – игнорирам околния свят и се отпускам до медитативно ниво.
Следвам примера на четящите, но не се опитвам да им подражавам – някои книги стават разбираеми, едва след като се прочетат много други преди тях. Просто се забавлявам.
Обичам моментите на усамотение в събота следобед, на дивана с книжка в ръка, да ми пече зимното слънчице и да треперя по развитието на нечия история измежду редовете на книгата. Това е момент, който е изцяло мой – там сме само аз и моите герои.
Много ми беше полезно да чета в градския транспорт, докато стигна до работа – това бяха по 40 минути в посока, които имах само и единствено за мен. И вместо да се вглеждам в обувки, в телефони, в ефектни маникюри и бримки по чорапогащите, си намерих смисъл в моето пътуване. И ми се получи!
А за финал ще споделя една истина, към която винаги съм се придържала, осъзнато или не:

„Уединението с книгите е по-добро от общуването с глупци.“ Пиер Буаст

Харесват ли ви публикациите в този блог? Помогнете ми в популяризирането им, като ги
споделяте в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да прочетете първи за най-новите публикации в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

 

LEAVE A COMMENT

About me

Константина Табакова

Константина Табакова

През 2016г. завърших висшето си образование в специалност "Художествен текстил" и от тогава до сега в свободното си време творя в сферата на приложните изкуства. В момента се занимавам основно с дизайн и ръчно изработване на бижута и аксесоари, като използвам различни по вид материали: минерали, дърво, прежди, кожа, медна тел, мъниста и др.