Каяк ли бе да го опишеш


Казват, че няма втори шанс да направиш първо впечатление. Е явно с всяко нещо, което правим за пръв път, е така.

Като за начало трябва да кажа, че ме е страх от водата или по-скоро от това, че не усещам дъното под краката си. Возила съм се на гумена лодка веднъж, още преди да осъзная страховете си и веднъж – в моторна лодка, ама там си беше стабилно и не се брои 🙂
Та… Решихме с мъжа ми да надхитрим августовската жега и да отидем на яз.Панчарево на разходка, ей така по хладното. Пристигаме сутринта на малък кей, на който не бях стъпвала дотогава. Разхождаме се покрай едни големи хангари и гледам във всеки от тях се насъбрали момичета, чиито тела подсказваха, че в денонощието освен ядене и спане, през останалото време тренират, ама яко… Бях убедена, че сме сбъркали мястото за разходка.
Стигнахме до хангар 10, а от там излиза един младеж, чийто дневен режим очевидно беше същия, като на момичетата. След кратка размяна на приветствия – изненаадааа – това е нашия инструктор… по каране на каяк! Ама чакай, как така каяк, може би става въпрос за друг, това е твърде малка лодка, няма да се събера, а дори и да се събера, ще се наклоня и ще се удавя! Шок и ужас замаскиран от деликатна усмивка от моя страна…
Та младежът ни задава въпроса: Хора,  гребали ли сте досега?
Ами, момент да си помисля – като бях малка и нашите ме водеха на морето, съм изгребвала пясък и правех дупки на плажа, ама надали това се брои. Определено не бяхме сбъркали мястото!
Последва кратък инструктаж: хващате греблото „така“, загребвате „така“, държите гърба изправен и няма да люшкате лодката. Пфф ако е само това ей сега ще Ви покажа аз как се порят вълните!
Та качих се аз и от тук започна моята забавна епопея.
Хора, ако смятате, че жените – шофьори са зле, то трябва да видите жена, която кара каяк за сефте. Пълно бедствие! То това нещо не слуша въобще! Това са едни сложни и некотролируеми въртеливи движения, които ти пречат да се движиш в права линия. То не е като да караш колело без ръце.
Чувствах се като изпила бутилка водка – този тротоар е мой, но и другия не си го давам. Носът на каяка попадаше в полезрението ту на едното, ту на другото ми око. Все едно лодката ми играеше кючек и ми се подиграваше. Приех го твърде лично.
Ако язовирът беше идеално кръгъл имах някакъв шанс да извършвам гребане в правилната траектория. В един момент от толкова много направени кръгчета реших, че това е един вид дрифтене по вода…Но не съвсем.
Тъкмо започна да ми се отдава гребането и трябваше да излизаме.
„Паркирахме“ каяците на кея и инструктора ми каза да го изчакам, за да ми помогне да сляза. Аз да ти приличам на някоя безпомощна, естествено, че мога и сама.
Хванах се за ръката на мъжа ми и тъкмо да се изправя, да прекрача и да сляза, каяка се наклони леееекичко на страни и О, Ужас! – започна да се пълни с вода. Ама се пълни като леген, ви казвам!
Направо се изумих, разтрепераха ми се краката, разлюлях се, изпуснах ръката на мъжа ми и се цопнах пак там, от където имах намерение да изляза – в локвичката студена вода, която сама си напълних.
Урок №1: СЛУШАЙ КАКВО ТИ ГОВОРИ ИНСТРУКТОРА!
След известна помощ излязох на сушата, но Боже каква ти суша с тези мокри гащи!
Огледах положението, като куче, което е направило беля – никой не реагираше, значи това е нещо нормално. Само мъжа ми се заливаше от смях.
Изправих гордо глава и тръгнахме към колата. Тогава ме осени идеята, че е редно да подсладя иначе толкова горчивия си опит. Сетих се, че продават сладолед от другата страна на язовира, ама не какъв да е сладолед, а от онези хубавите – от машина, в кофичка и с връхче. О, облекчение!
Закрачих бодро със сладолед в ръка в търсене на най-слънчевото място, нали трябваше да съхна. О, представете си! Минувачите гледаха с ококорени очи мокрите ми САМО ОТЗАД гащи и ме осъждаха с поглед…
О, мили хора, останали сте с погрешно впечатление! Не съм стигнала до тоалетната твърде късно, просто имах злощастен опит!

Какво са обаче преживяванията, ако няма с какво да си ги спомняме и да разказваме!
Искам да споделя съвсем не на шега, че това беше едно незабравимо преживяване, което бих сравнила единствено с карането на мотор – страхотна свобода, огромно удоволствие, вятър в косите и чувството, че си жив. Препоръчвам това на всеки!
А аз – аз ще пробвам това поне още веднъж, но този път ще слушам повече 😉

Харесват ли ви публикациите в този блог? Помогнете ми в популяризирането им, като ги
споделяте в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да прочетете първи за най-новите публикации в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

Константина Табакова

Обичам да чета, обичам да плета, обичам да творя. Обичам да се разхождам сред природата, обичам да пиша разни неща, а понякога просто обичам да си гледам филмче и да дърпам котката за опашката...

LEAVE A COMMENT

About me

Константина Табакова

Константина Табакова

През 2016г. завърших висшето си образование в специалност "Художествен текстил" и от тогава до сега в свободното си време творя в сферата на приложните изкуства. В момента се занимавам основно с дизайн и ръчно изработване на бижута и аксесоари, като използвам различни по вид материали: минерали, дърво, прежди, кожа, медна тел, мъниста и др.